Зелен център ще подпомага политиките за устойчивост и енергетика у нас

С подписването на Харта за устойчиво развитие между участниците стартира работата на Green Center – мозъчен тръст за устойчиви финанси и енергетика. Новият Зелен център е инициатива на Българската фондова борса (БФБ) съвместно с Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Участници в проекта са още представители на бизнеса, академичната общност, държавни институции и партньори, обясни изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов при представянето на мозъчния тръст.

Инициативата е много важна, защото енергетиката е тясно обвързана с финансирането и околната среда, коментира по време на представянето на новия център зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той посочи, че новата организация ще привлече експерти и ще даде тон за експертно говорене по проблемите в сектора.

Капиталовият пазар е естествен източник за набиране на финанси, защото публичните средства няма да бъдат достатъчни за постигането на целите за нулеви въглеродни емисии, коментира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Мария Филипова.

Основните цели, които си поставя фондът, са свързани с разработване на политики в областта, популяризиране на устойчивото финансиране, както и създаване на специален индекс и финансови инструменти, базирани на факторите за устойчивост, обясни още Моравенов.

Новият център ще се стреми да води обществения дебат по тези теми, да дискутира и предоставя добри практики, да помага за разработването на законодателната рамка и провеждането на конкретни политики за промяна на средата.

Постигането на амбициозните цели за декарбонизация на икономиката има срок до 2050 година, но промените трябва да започнат още сега, смята главният координатор на инициативата на ООН за устойчиви борси Антъни Милър. БФБ се присъедини към тази тази глобална платформа през есента на 2020 г.

Още: https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/zelen-centyr-shte-podpomaga-politikite-za-ustoichivost-i-energetika-u-nas-325020/

Източник: www.investor.bg

 

С подписването на Харта за устойчиво развитие между участниците стартира работата на Green Center – мозъчен тръст за устойчиви финанси и енергетика. Новият Зелен център е инициатива на Българската фондова борса (БФБ) съвместно с Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Участници в проекта са още представители на бизнеса, академичната общност, държавни институции и партньори, обясни изпълнителният […]

Обратно към Статии