ЕЦБ обмисля план за ограничаване на количествените улеснения, сочи проучване

На заседанието си през октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) ще представи шестмесечно удължаване на програмата за „количествени  улеснения“, но в същото време ще обяви и намаляване на месечния размер на  покупки на еврооблигации до 40 млрд. евро от настоящите покупки на активи за 60 млрд. евро на месец, показват резултати от проучване на агенция „Ройтерс“ сред водещи икономисти.

Икономиката на еврозоната се намира в най-добрата си форма от глобалната финансова и икономическа криза насам. Това подхранва очакванията, че ЕЦБ ще започне процес на постепенно оттегляне от програмата за „количествени улеснения“, след като по време на нейното действие през последните повече от две години банката закупи  главно еврооблигации за над 2 трлн. евро.

На пресконференция след края на септемврийското заседание на ЕЦБ, нейният президент Марио Драги посочи, че централната банка вече проучва как да намали месечните покупки на активи за 60 млрд. евро и може би ще бъде готова със своя план на следващото заседание на 26-и октомври.

Всичко това кара мнозинството икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, да предполагат, че подобно решение ще бъде взето именно на заседанието на ЕЦБ през октомври. Едва двама от участвалите в проучването 52-ма икономисти предполагат,  че централната банка може да отложи това свое решение за последното за годината  заседание през декември, когато де факто и е крайният срок на настоящата програма за „количествени улеснения“.

Според 39 от анкетираните икономисти, ЕЦБ се очаква да обяви през октомври шестмесечно удължаване на действието на програмата за покупки на активи, преди нейното приключване в края на юни 2018 година. Прогнозите на останалите участници в проучването варират между 3 и 12 месеца.

Попитани относно очакваният месечен размер на програмата за „количествени улеснения“, средната оценка на анкетираните икономисти е за нейно намаляване от началото на 2018 година до 40 млрд. евро на месец от настоящите 60 млрд. евро, като прогнозите варират между 30 млрд. евро и 50 млрд. евро.

На въпрос, кога ЕЦБ ще приключи изцяло своята стимулираща програма, 31 от 33 икономисти посочват, че това ще бъде факт през следващата година, като шестима от тях предполагат, че „количествените улеснения“ ще приключат през първата половина на 2018 година. Едва двама от анкетираните икономисти са на мнение, че краят на програмата за покупки на активи ще бъде през 2019 година.

Източник: www.infostock.bg

Обратно към Статии